Fajsławickie specjały na konferencji „Żywność wysokiej jakości”
10 stycznia 2019r. w Lubelskim Centrum Kongresowym w Lublinie odbyła się konferencja „Żywność wysokiej jakości – produkty tradycyjne i regionalne nowe możliwości i rozwiązania” zorganizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie przy współpracy z Oddziałem Regionalnym Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Lublinie oraz Stowarzyszeniem Lubelskich Kucharzy. Celem spotkania było wskazanie małym gospodarstwom nowych rozwiązań umożliwiających wytwarzanie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, ich promocję i sprzedaż.
W konferencji uczestniczyła także delegacja naszej gminy: Wójt Gminy Fajsławice – Janusz Pędzisz, przedstawiciele Rady Gminy: Monika Rozwałka, Anna Kosierb, Monika Chłopek, Arleta Rogalska; członkowie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice: Feliksa Gorzkowska, Grażyna Grzegorczyk; przedstawicielki Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach: Krystyna Brzozowska, Zofia Gieracz.
Była to wspaniała okazja do zaprezentowania naszych lokalnych produktów i potraw, a tym samym promocji naszej gminy. W trakcie konferencji serwowano herbatę z sokiem z mięty według przepisu Pań ze Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice.
Podsumowaniem konferencji była degustacja wyrobów wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Wśród stoisk z produktami regionalnymi nie mogło zabraknąć także naszych fajsławickich specjałów, spośród których największym powodzeniem cieszyły się pierogi z czerwoną fasolą oraz pierogi ruskie z majerankiem.
Zainteresowanych produktami i potrawami regionalnymi odsyłamy do publikacji „Szlakiem lubelskich smaków” przygotowanej w ramach projektu unijnego, którego liderem było nasze lokalne Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice.